Rotterdam stuurt boze brief naar gemeente Barendrecht

De gemeente Rotterdam heeft ontstemd gereageerd op een plan van de gemeente Barendrecht om aan de rand van Rotterdam, bij Lombardijen een asielzoekerscentrum te openen.

Het plan omhelst woonunits voor 500 asielzoekers en 200 flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen, statushouders en spoedzoekers voor een periode van 15 jaar. Rotterdam heeft inmiddels aan Barendrecht laten weten de plannen ‘onwenselijk’ te vinden en beraadt zich nu op vervolgstappen.

Voorzieningen zijn daar niet op berekend
‘We vinden het onwenselijk dat een eventueel AZC op deze locatie komt’, aldus het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders. ‘Er wordt met dit plan onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen voor de aangrenzende kwetsbare wijk Lombardijen. Er ontstaat door dit plan grote druk op de voorzieningen in de wijk, denk aan scholen en zorg. Die voorzieningen zijn daar niet op berekend.

Barendrecht zegt in gesprek te zijn met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de gemeente Rotterdam. ‘Dit is niet juist. We zijn door de gemeente Barendrecht slechts geïnformeerd over de mogelijkheid om op de genoemde locatie tijdelijke huisvesting te realiseren. Er is geen sprake geweest van uitwisseling van argumenten over en weer.’

Zie ook het bericht op de website van de gemeente Barendrecht.